Sončne opekline – domača lekarna z zdravili

Med najpogostejše vrste opeklin, ki jih prištevamo med poškodbe kože, sodijo prav sončne opekline. Domača lekarna naj zato vsebuje karseda dobro kremo za opekline. Brez recepta je je namreč mogoče dobiti že zelo dobro kremo za sončne opekline. Domača lekarna naj bo torej dobro založena, saj je sploh pri opeklinah prve stopnje prva pomoč pri sončnih opeklinah nujna. Tako kot vse druge vrste opeklin tudi sončne opekline sodijo med najpogostejše poškodbe kože, še posebej pogosto pa do njih prihaja prav v poletnem času, ko so sončni žarki običajno močnejši. Razlikujemo med različnimi stopnjami sončnih opeklin: prve stopnje, druge stopnje in tretje stopnje sončnih opeklin. Kaj pomaga in s čim si lahko pomagamo, pa je odvisno tudi od mesta in velikosti sončne opekline. Domača lekarna, ki jo lahko obogatimo s kremo za opekline (brez recepta), je definitivno naša prva pomoč pri sončnih opeklinah.

 

Prva pomoč pri sončnih opeklinah prve stopnje

Za razliko od opeklin druge in tretje stopnje, kjer sta lahko poškodovana tako tkivo pod kožo ali pa celo kost, opekline prve stopnje poznamo tudi pod oznako »površinske sončne opekline«. Domača lekarna in njena prva pomoč pri sončnih opeklinah, ki so zgolj površinske narave, pogosto zajema hladilni kremo za opekline (brez recepta) ali blago kremo za sončne opekline. Kaj pomaga in kako ravnati, pa vidimo šele nekaj časa po nastanku sončne opekline. Pomoč pri sončnih opeklinah predstavlja tekoča, vodovodna voda, s katero moramo sprati opeklino, da jo ublažimo. Šele nato vidimo dejanski obseg in površino sončne opekline. Domača lekarna s hladilnim gelom oz. kremo za sončne opekline pride v poštev, v kolikor je ta zgolj površinska.

Prva pomoč pri sončnih opeklinah

Učinek in nanos kreme za opekline (brez recepta)

Pri površinskih sončnih opeklinah domača lekarna najbolje pomaga. Pomoč pri površinskih opeklinah namreč nudi že krema za opekline, brez recepta pa jo je mogoče dobiti tudi pri podjetju Tosama. Opeklina prve stopnje se navadno pojavi kot lokalno vnetje, denimo rdečica kože in manjša oteklina. Pri oskrbi sončne opekline načeloma velja pravilo petnajstih minut; opečeni del kože najprej hladimo (s hladno tekočo vodo), šele nato pa nanesemo kakovostno kremo za opekline (brez recepta).

 

Prva pomoč pri sončnih opeklinah in oskrba

Prvo pomoč pri sončnih opeklinah domača lekarna pokrije brez težav. Tako v prosti prodaji kot tudi na spletu lahko namreč najdemo kakovostne kreme za opekline brez recepta. Nanesemo jih šele po tem, ko smo se prepričali o vrsti opekline. V kolikor njena površina ni velika in je opečene kože manj kot deset odstotkov lahko po spiranju s tekočo vodo nanesemo kremo ali gel.