Skleroterapija za zdravljenje krčnih žil

Skleroterapija je postopek, ki se uporablja za zdravljenje malformacij krvnih žil. V žile se injicira zdravilo, zaradi česar se skrčijo. Pri odraslih se skleroterapija pogosto uporablja za zdravljenje krčnih žil. Injiciranje raztopine za sklerozacijo krčnih žil povzroči, da se ciljna vena takoj skrči in nato raztopi v nekaj tednih, ko telo naravno absorbira zdravljeno veno.

 

Vrste skleroterapije:

Klasična skleroterapija je “zlati standard” in je zdravljenje prve izbire pri manjših krčnih žilah na nogah. Pri klasičnem načinu sklerozacije krčnih žil uporabljamo raztopino sklerozantnega sredstva. Za razliko od laserja, sklerozirajoča raztopina dodatno zapre “napajalne žile” pod kožo, ki povzročajo nastanek krčnih žil, tako da je verjetnost ponovitve krčnih žil na zdravljenem območju manj verjetna. Skleroterapijo je mogoče izvajati tudi s sklerozanti iz mikro pene pod ultrazvočnim vodenjem za zdravljenje večjih krčnih žil. Sklerozant v obliki pene je pri zdravljenju krčnih žil učinkovitejši od tekočega, saj se ne meša s krvjo v in jo dejansko izpodriva, s čimer se izognemo ​​redčenju zdravila in hkrati povzročimo največjo možno učinkovitost sklerozacije krčnih žil.

 

 Postopek sklerozacije:

Skleroterapija je neinvaziven poseg, ki traja le približno 10 minut, tveganje pa je minimalno v primerjavi z invazivno operacijo krčnih žil. Postopek sklerozacije je izjemno preprost, opravi pa se kar ambulantno v angiološki ambulanti. Večkratne injekcije razredčenega sklerozanta se injicirajo v nenormalne površinske vene prizadete noge. Pacientovo nogo nato stisnemo z nogavicami ali povoji, ki jih običajno nosijo en teden po zdravljenju. Bolnike v tem času spodbujamo tudi k redni hoji. Število vbrizganih žil v enem posegu skleroterapije je odvisno od velikosti in lokacije žil ter od splošnega zdravstvenega stanja pacienta.

Krčne žile na nogah

Kako po posegu sklerozacije krčnih žil?

Bolniški stalež je odvisen od tipa operativnega posega in delovnega mesta, ki ga opravljate. Pri lažjem tipu operativnega posega in lažjemu delovnemu mestu je običajna vrnitev na delo v enem tednu, možna pa je že v dnevu ali dveh. V primeru bolečine ali drugih težav je bolniški stalež podaljšan.

 

Cena sklerozacije

Cene sklerozacije krčnih žil se razlikujejo glede na medicinski center, kjer boste storitev opravili, pa tudi od samega stanja vaših žil. Odvisno od velikosti krčnih žil in števila injekcij boste za poseg skleroterapije odšteli od 50€ do 200€. Kritje stroškov za storitev skleroterapije lahko zagotovi tudi zavarovalnica. Če vaše krčne žile povzročajo zdravstvene težave, kot so bolečina ali kronična oteklina, vam lahko zavarovanje ponudi povračilo stroškov sklerozacije. Cene za samoplačnike po trenutnem ceniku so objavljene tudi na spletni strani https://www.aristotel.si/. Če skleroterapijo izvajate samo v kozmetične namene, vam zavarovalnica najverjetneje ne bo zagotovila kritja.