Krčne žile na nogah – kako preprečiti in odpraviti krčne žile

Krčne žile so nevarne in niti najmanj prijetne na pogled. Pa poglejmo, kako nastanejo.
Krvni obtok tvorijo vene in arterije: po arterijah teče s kisikom bogata kri do organov, po venah pa se kri brez kisika vrača v pljuča, kjer se ponovno naponi s hranili. Več kot 80 % krvi je v venah, zato so te žile izredno pomembne za pravilno delovanje telesa. Vene imajo zelo težavno nalogo, saj morajo tiste, ki ležijo pod ravnijo srca, premagovati silo težnosti, da pride kri po kisik navzgor do srca in nato do pljuč. Venam pomagajo mišice, ki jih obdajajo, in zaklopke v venah, ki preprečujejo odtekanje krvi nazaj.
Pri številnih ljudeh zaklopke nehajo opravljati svojo vlogo in kri v venah začne zastajati. Pritisk na žilno steno se poveča, žila se raztegne in zvijuga. Posledica omenjenega procesa je nastanek različnih bolezni ven, med njimi tudi krčne žile. Najpogostejša bolezen ven so krčne žile na nogah. Pokažejo se kot ena sama ali več modrikastih krčnih žil na nogah, ki lahko izstopajo, in sicer na zadnji strani meč in na notranji strani nog.
Krčne žile na nogah

Kako preprečiti krčne žile in zakaj sploh nastanejo?

Težave s krčnimi žilami lahko sproži ali poslabša več dejavnikov tveganja, kot so dednost, spol in starost (krčne žile se pogosteje pojavljajo pri ženskah in starejših osebah), hormoni, nezdrav življenjski slog (kajenje, uživanje alkohola, prekomerna telesna teža in premalo gibanja), vročina (izpostavljanje nog visokim temperaturam povzroča širitev vaših ven) in položaj (dolgotrajno vztrajanje v sedečem ali stoječem položaju vpliva na slabše vračanje krvi do srca).
Kako pa si lahko za preprečitev krčnih žil pomagamo sami? Preden bo potrebno zdravljenje krčnih žil, lahko na nekatere od omenjenih dejavnikov zelo uspešno vplivamo tudi sami in tako preprečimo krčne žile. Na velikost in obliko obstoječih krčnih žil ne morete vplivati. Lahko pa blažite težave, ki jih spremljajo. Priporočamo, da med delom večkrat vstanete in se sprehodite ter izvajate stopalne vaje (kroženje stopal, dviganje nog itd). Svetujemo redno telesno dejavnost, najbolje hojo. Ne sedite s prekrižanimi nogami. Bodite redno telesno aktivni. Odsvetuje se obiskovanje savn, solarijev in plavanje v termalnih bazenih (temperatura vode 32 °C in več), priporoča pa se plavanje v rekreacijskih bazenih, kjer je voda ogreta največ do 28 °C. Počivajte in sedite z dvignjenimi nogami. Nosite udobno obutev s primerno peto (3 do 4 cm) in zračno, udobno in ne pretesno obleko.
Krčne žile na nogah

Kaj vam je še storiti in kako se za vedno znebiti krčnih žil?

Med potovanjem z vlakom in letalom večkrat vstanite in se sprehodite, razgibajte noge in jih pri sedenju dvignite. Vožnjo z avtomobilom po nekaj urah prekinite, vsaj vsaki dve uri, in se sprehodite. Pazite na telesno težo in redno odvajanje blata. Priporočljiva je redna uporaba kompresijskih povojev ali medicinskih kompresijskih nogavic, ker se tako zmanjša raztezanje ven. Žile ljubijo hladno. Privoščite jim prhanje s hladno vodo od gležnjev navzgor, hojo po hladni vodi (npr. v morju). Koristila vam bo tudi masaža nog v smeri proti stegnom, ki poveča hitrost kroženja krvi v smeri proti srcu. Na prizadeta mesta lahko nanašamo gele ali mazila, ki delujejo proti oteklinam in blažijo občutek napetosti in težkih nog. Za odpravljanje krčnih žil imamo na voljo več pripravkov, ki vsebujejo naravne učinkovine, kot so ekstrakt divjega kostanja, medene detelje, virginskega nepozebnika ali ognjiča. Upoštevanje omenjenih nasvetov vam je lahko v veliko pomoč kako se znebiti krčnih žil oz. kako preprečiti krčne žile.
Kako se znebiti krčnih žil
Lower limb vascular examination

Ko krčne žile na nogah povzročajo težave, obiščite zdravnika

Kdaj pa je potrebno obiskati zdravnika? Če krčno žilo samo vidite in nimate nobenih drugih težav, kot so bolečine v nogah, občutek težkih nog, srbenje, pekoč občutek v nogah, otekline nog, krči, razjede, potem gre le za lepotno (estetsko) težavo. Ko pa občutite še enega od naštetih simptomov, lahko so samo utrujene ali težke noge, je čas, da se odpravite k zdravniku, saj obstaja tudi več kirurških načinov kako odpraviti krčne žile, ki se uporabljajo pri bolj zapletenih pojavih krčnih žil na nogah. Zdravnik vas bo sprva natančno povprašal o vaših težavah, povprašal vas bo tudi o boleznih v družini. Zanimalo ga bo, ali ste že imeli težave s krčnimi žilami ali preboleli kakšno drugo bolezen venskega sistema spodnjih okončin (prebolela globoka venska tromboza, prebolel tromboflebitis) in drugih sočasnih bolezni ter o jemanju zdravil. Zdravnik nato natančno pregleda krčne žile, potek krčnih žil na nogah, ter ob tem s prsti tipa vse spremembe. Ob tem opazuje barvo kože in spremembe na koži, temperaturo kože z dotikom. Po pregledu se bo odločil, kako se znebiti vaših krčnih žil.
Pregled v angiološki ambulanti

Zdravljenje krčnih žil na nogah z različnimi metodami

Zdravljenje je odvisno od stopnje bolezni in oblike krčnih žil. Zdravimo lahko s spremembo življenjskega sloga, z uporabo elastičnih povojev ali medicinskih elastičnih nogavic, s sklerozacijo krčnih žil in laserskim odstranjevanjem sprememb, z operativno odstranitvijo krčnih žil, z endovazalnimi laserji ali radiofrekventnimi aparati ter z zdravili. Zdravljenje krčnih žil na nogah je doživljenjsko, še posebej pri tistih, ki so genetsko obremenjeni. Pri majhnih drobnih metličastih ali mrežastih venah je pomembno, da bolniki sami vedo kako preprečiti krčne žile in se opazujejo. Pri bolnikih z višjo stopnjo bolezni krčnih žil je potrebna skrbna nega, ki vključuje umivanje prizadetega predela z vodo in milom in redne preveze rane ter občasne kontrole pri lečečem zdravniku ali dermatologu.