Kompresijske nogavice za krčne žile so zelo koristen pripomoček

Kompresijske nogavice lahko pomagajo pri preprečevanju resnejših težav, ki so posledica popuščanja žilnih sten ali zaklopk. V osnovi so kompresijske nogavice precej preprost pripomoček, ki pa pogosto pomembno pripomore k preprečevanju poslabšanja stanja. Pri blažjih težavah se običajno uporabljajo samostojno, včasih pa gre za dopolnilni ukrep, ki je torej kombiniran z drugimi metodami. Če kupujete kompresijske nogavice za krčne žile, je pomembno, da izberete ustrezno težo tkanine, ki je izražena v DEN, da bo moč stiskanja čim bolj prilagojena vašim potrebam. V primeru težav pri izbiri se je seveda smiselno posvetovati s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri tem, da izberete resnično najustreznejše kompresijske nogavice.

kompresijske nogavice

Zakaj nastanejo krčne žile, preventiva in možnosti zdravljenja

Osnovno vprašanje, ki si ga je smiselno zastaviti, je zagotovo to, zakaj se sploh pojavijo krčne žile. Preventiva naj bi imela namreč vedno prednost pred kurativo in poznavanje vzrokov, ki privedejo do teh težav, nam je v veliko pomoč pri zmanjševanju tveganja za njihov pojav. Nemalokrat so sicer v ozadju genski dejavniki, na katere žal ne moremo vplivati, vendar pa po drugi strani obstajajo številne navade, s katerimi močno zmanjšamo nevarnost za krčne žile. Preventiva bi morala tako zajemati predvsem naslednje ukrepe:

  • izogibanje dolgotrajnemu stanju oziroma sedenju brez odmorov,
  • skrb za redno gibanje,
  • izogibanje alkoholu, kofeinu in kajenju,
  • prhanje nog s hladno vodo,
  • nošnja oblačil, ki niso pretesna,
  • počitek z dvignjenimi nogami.

Če so se težave že pojavile, pa je potek zdravljenja odvisen od stadija. Najprimernejšo terapijo tako določi zdravnik, in sicer je to običajno dermatolog, v resnejših primerih pa se priporoča posvet s flebologom. Predvsem v prvem stadiju pa so lahko zagotovo zelo koristne kompresijske nogavice za krčne žile …

Kako učinkujejo kompresijske nogavice za krčne žile?

Posledica oslabljenih venskih sten je razširitev ven, kar privede do čezmerne obremenjenosti venskih zaklopk, ki se sčasoma poškodujejo. Ker zaklopke ne morejo več potiskati krvi proti srcu dovolj hitro, kar je sicer ena izmed njihovih osnovnih nalog, prihaja do zastajanja krvi v venah in s tem do povečanega pritiska. Vse to vodi v vijuganje in širjenje ven, ki postanejo izbočene oz. zadebeljene, zaradi česar jih je mogoče hitro opaziti skozi kožo. Ta pojav imenujemo krčne žile. Preventiva – ali pa učinkovita pomoč na začetku, ko še niso prisotni resnejši simptomi venskega popuščanja – so lahko, kot omenjeno, prav kompresijske nogavice. Kvalitetne kompresijske nogavice namreč pomagajo pri izboljševanju prekrvavitve oziroma pri potiskanju krvi proti srcu, s tem, da ustvarijo najmočnejši pritisk na predelu gležnja, nato pa se pritisk postopoma zmanjšuje (tako govorimo o t. i. postopni kompresiji). Kakovostne kompresijske nogavice s tem pomagajo pri zmanjševanju nevarnosti za globoko vensko trombozo ter pri preprečevanju otekanja nog in podobnih zapletov.

krčne nogavice

Komu vse se priporočajo kompresijske nogavice?

Za ljudi, pri katerih je mogoče govoriti o povečani dedni nagnjenosti k popuščanju venskih sten, so kvalitetne kompresijske nogavice nedvomno izjemno pameten dodatek, ki ga je smiselno uporabljati vsakodnevno. Hkrati so kompresijske nogavice priporočljive za vse, ki zaradi narave svojega dela veliko stojite ali sedite. Kompresijske nogavice obenem velikokrat uporabljajo ljudje, ki so nekoliko bolj fizično aktivni, s čimer ne mislimo le profesionalnih športnikov, ampak gre za pripomoček, ki je izredno koristen tudi za rekreativce. Med populacijo, za katero so kompresijske nogavice še posebej priporočljive, pa poleg tega sodijo še vsi, ki dosti potujejo. Čeprav je slabitev venskih sten še posebej pogosta pri ženskah, saj naj bi se po nekaterih podatkih s to težavo srečevala kar vsaka četrta ženska (velikokrat pride do tega pojava tudi med nosečnostjo, ki je obdobje velikih hormonskih sprememb), pa tovrstni zapleti niso redki niti pri moških. Ne glede na spol je torej pomembno, da naredite vse, kar je v vaši moči, da preprečite zaplete, kar velja še toliko bolj, če je zaradi genetskih razlogov ali vašega življenjskega sloga tveganje nadpovprečno visoko. To, da si zagotovite dobre kompresijske nogavice za krčne žile in jih nato redno uporabljate, je nedvomno eden najosnovnejših ukrepov, ki poskrbi za številne pozitivne učinke.

Hlačne kompresijske nogavice ali dokolenke za krčne žile

Pri Tosami smo za vas pripravili pester nabor izdelkov, ki vam pomagajo pri zmanjšanju možnosti za popuščanje venskih sten in ki nasploh prispevajo k mnogo boljšemu počutju vaših nog v vsakodnevnih situacijah. Odločite se lahko za klasične hlačne kompresijske nogavice ali pa za krajše dokolenke za krčne žile za ženske ali za moške. Pri tem so vam na voljo nogavice z različnimi stopnjami kompresije (od 70 DEN pa vse do 280 DEN), tanjše dokolenke za krčne žile pa so dobavljive tudi v izvedbi z odprtimi prsti. Ljudem, ki zelo pogosto potujejo, še posebej priporočamo dokolenke Travel & Work, ki so na voljo v črni, temno modri in peščeni barvi ter v petih velikostih. Verjamemo, da boste v naši ponudbi našli kompresijske nogavice, ki bodo kot nalašč za vaše potrebe in ki bodo uspešno pripomogle k boljšemu zdravju vaših nog.