Finska savna za krepitev imunskega sistema

Ljudje se že tisočletja zavedajo, kako koristno za telo in duha je redno obiskovanje prostorov z visoko temperaturo. Med najbolj priljubljene in učinkovite vrste spada tako imenovana finska savna, ki je na voljo tudi v Kozmetičnem salonu Nika. Kot že njeno ime pove, takšno savnanje izhaja s Finske, ker je (če statistika drži) več savn kot avtomobilov – kar je edinstven primer na vsem svetu. Čeprav drugod po svetu obiski finske savne niso tako pogosti kot v njeni domovini, pa se ljudje vedno bolj zavedamo, kako koristne učinke ima finska savna na organizem. Če vam veliko pomeni zasebnost, imamo pri nas na voljo tudi individualno savno, ki je ločena od ostalih prostorov.

Značilnosti finske savne

Finska savna je prostor, v katerem se temperatura giblje med 70 in 100 °C – odvisno od želje obiskovalcev. Za razliko od na primer turške savne, kjer je temperatura nižja, vlažnost pa kar visoka, je tu pri precej visoki temperaturi vlažnost zelo nizka – le 10–20 %. Vlažnost lahko povišamo tako, da z vodo prelijemo segrete kamne, lahko pa dodamo tudi eterična olja, ki učinek savnanja še okrepijo. Finska savna je razdeljena na več ravni, na najvišjih klopeh je temperatura seveda najvišja. Najbolj smiselno je, da imate celo telo na eni višini, predvsem pa je pomembno, da spremljate reakcije vašega telesa in jih upoštevate. Finske savne so primerne za vse zdrave ljudi, niso pa na primer primerne za ljudi z boleznimi srca in ožilja, tiste s previsokim krvnim tlakom in nekaterimi drugimi boleznimi. Če niste prepričani, se pred obiskom posvetujete s strokovnjakom.

Kako finska savna krepi naše zdravje

Vsako savnanje poskrbi, da se izdatno spotimo in tako pomaga iz telesa odstraniti nakopičene strupe. Koristni učinki finske savne se kažejo tudi v tem, da se telo pregreje, naše mišice se sprostijo, okrepita se imunski sistem in srčna mišica. Finska savna tudi spodbuja presnovo, kar pomeni, da se izboljša videz kože, v njej se telesno in duševno sprostimo, izboljša se razpoloženje in spanec. Izjemno koristna je v jesenskem času, saj z redno uporabo (enkrat do dvakrat na teden) lahko okrepimo organizem in preprečimo marsikateri prehlad.